Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς, πως ξεκινήσατε την εργασιακή σας σταδιοδρομία και με τι ασχολείστε αυτή τη στιγμή;
Μ.Δ.: Λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ο.Π.Α. (πρώην ΑΣΟΕΕ), για εύρεση εργασίας, συμμετείχα σε γραπτούς διαγωνισμούς που έκαναν οι τράπεζες. Ήθελα να εργασθώ σε τράπεζα και το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1985. Από τότε εργάζομαι στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, έχοντας αλλάξει πολλά τμήματα και θέσεις στην Διεύθυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι την πληροφορία της επιτυχίας μου στην Τράπεζα της Ελλάδος την έλαβα όταν ήμουν σ’ ένα traineeship, σε τράπεζα στη Βρετάνη της Γαλλίας (AIESEC-BREST). Αυτή η εμπειρία με βοήθησε ν’ αντιμετωπίσω τον εργασιακό χώρο πιο άνετα στην Ελλάδα. Με την AIESEC συνολικά έκανα 3 traineeships, το 2 ο στη Σουηδία (AIESEC-LUND) το 1987 και το 3ο πάλι στη Γαλλία, (AIESEC-TOULOUSE), το 1988.
Ποιοι ήταν οι βασικοί σταθμοί στη ζωή σας;
Μ.Δ.:Ένας από τους βασικούς προσωπικούς μου σταθμούς και μεγάλο κομμάτι της ζωή μου αποτελεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι εργάζομαι ήδη 31 χρόνια εκεί. Θεωρώ ότι η εμπειρία που απέκτησα στα traineeships μου, έπαιξαν κομβικό ρόλο στη μετέπειτα σταδιοδρομία μου. Επίσης η ενασχόλησή μου με την Ένωση Παλαιών Μελών AIESEC (ΕΠΜΑ) στην Ελλάδα, στην οποία αποτέλεσα και ιδρυτικό μέλος το 1988 καθώς και η εμπειρία μου ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1 ου ουσιαστικά συνεδρίου της AIESEC ALUMNI INTERNATIONAL (AAI) στο Πόρτο Ύδρα, στην Ελλάδα το 1988.
Για ποια πράγματα στη ζωή σας αισθάνεστε περήφανη;
Μ.Δ.:Για την έγκαιρη προσχώρηση μου κατά τα πρώτα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής στην AIESEC γεγονός που με βοήθησε ώστε να ενταχθώ αρμονικά στο επαγγελματικό περιβάλλον. Επιπλέον για τις επιτυχίες που κατάφερα να υλοποιήσω και τους στόχους που πέτυχα μέσα από δουλειά και επιμονή.
Πως συνέβαλε η AIESEC σε όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;
Μ.Δ.: Στην AIESEC εντάχθηκα το 1983 σαν μέλος και την επομένη θητεία, 1984-1985, ήμουν μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην τοπική επιτροπή της ΑΣΟΕΕ, ως γραμματέας, επίσης ασχολήθηκα και με τη χρηματοδότηση. Τα ταξίδια, η συμμετοχή σε συνέδρια – στην Ελλάδα και το Εξωτερικό – και κυρίως αυτές οι Μη Τυπικές Δεξιότητες που αναπτύσσεις, όπως team spirit, δημιουργικό τρόπο σκέψης, αποτελεσματική συνεργασία, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου θετικά.
Πως θα χαρακτηρίζατε τη γενιά των AIESECers της δεκαετίας 1976-1986 σε σχέση με τους σημερινούς νέους φοιτητές/απόφοιτους;
Μ.Δ.:Οι συνθήκες τότε ήταν πολύ διαφορετικές και είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα πολύ πιο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις, έπρεπε να καταβάλουμε πολύ περισσότερη προσπάθεια για να επιτύχουμε μια συνεργασία, έπρεπε να πείσουμε τι προσφέρει και τι κάνει η AIESEC (ανταλλαγές κλπ), καθώς ήταν άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Τώρα οι νέοι φοιτητές έχουν περισσότερα οράματα, πιο πολλά εφόδια και καλύτερο τεχνολογικό υπόβαθρο επικοινωνίας.
Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους σήμερα; Τι αξίες θεωρείται είναι απαραίτητες να διέπουν τη σημερινή νεολαία;
Μ.Δ.:Ειλικρίνεια, συνέπεια, υπομονή, ήθος και ευγενής άμιλλα. Οι νέοι χρειάζεται να έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεών τους ώστε να είναι προσγειωμένοι για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Τι θα θέλατε να κρατήσει κάποιος διαβάζοντας την ιστορία σας;
Μ.Δ.:Το ήθος, τη συνέπεια και την υπομονή, προϋποθέσεις που συντέλεσαν τα μέγιστα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μου. Καθώς επίσης, την εγρήγορση και την νηφαλιότητα ώστε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.
Μια ευχή για τα 60α γενέθλια της AIESEC στην Ελλάδα
Μ.Δ.: “Να συνεχιστεί το έργο της AIESEC και να γιορτάσουμε την εκατονταετηρίδα της!”
Νίκος Φόρος, Πρώην Μέλος AIESEC Πανεπιστημίου Αιγαίου