Πες μου λίγα λόγια για σένα. Με τι ασχολείσαι;
Ε.Π.: Ονομάζομαι Ειρήνη Παπαγιαννούλη, είμαι alumna της AIESEC του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Σεπτέμβριο του 2015 εργάζομαι στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Οργανισμό ΔΕΣΜΟΣ, ως υπεύθυνη επικοινωνίας, αλλά και ως project manager του προγράμματος “Δεσμός για τους Νέους”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το τελευταίο project που είχα αναλάβει, του οποίου σκοπός του ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας, δίνοντας την ευκαιρία σε 15 νέους (άνεργους) να βρουν εργασία σε Κοινωφελείς Οργανισμούς. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι για τους 10 από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αυτή ήταν η πρώτη τους δουλειά.
Ποιοι ήταν οι βασικοί σταθμοί στη ζωή σου;
Ε.Π.:Στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία μου έχω περάσει από αρκετούς και σημαντικούς σταθμούς. Χαρακτηριστικά θυμάμαι την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου έζησα έντονα και δημιουργικά φοιτητικά χρόνια. Εκεί ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με την AIESEC, η οποία καθόρισε φίλους και καταστάσεις στη ζωή μου και μου έδωσε το έναυσμα για νέα ξεκινήματα πολλές φορές στη συνέχεια. Το ενεργό φινάλε μου στον οργανισμό γράφτηκε με τη συμμετοχή μου στο εθελοντικό πρόγραμμα της AIESEC στην Κένυα, σε ένα slum school διδάσκοντας βασικά μαθήματα δημοτικού σε παιδιά και διοργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης και ανεύρεσης πόρων για τη βελτίωση των συνθηκών του σχολείου. Επιστρέφοντας γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες και μια βαλίτσα γεμάτη ανεξίτηλες εμπειρίες, συμμετείχα και σε άλλες πρωτοβουλίες όπως το TEDxAUEB και το Startup Live Athens και ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία στο χώρο της κοινωφελούς προσφοράς. Σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η πρακτική μου άσκηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για 5 μήνες και στη συνέχεια η εργασία μου ως project manager στο Future Library, όπου είχα την ευθύνη εθνικών προγραμμάτων προώθησης της καινοτομίας και δημιουργικότητας στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και την ανάπτυξη κοινού μέσα από την “Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας” και το “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.
Για ποια πράγματα στη ζωή σου αισθάνεσαι περήφανη;
Ε.Π.: Από τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα προτίμησα ν’ ακολουθήσω αυτό που έκανε την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά. Χαρακτηριστικά κάθε φορά που μιλάω για την εμπειρία μου στην Κένυα, ένα μεγάλο χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό μου. Είμαι περήφανη για όλες τις επιλογές δουλειάς που έχω κάνει μέχρι τώρα, για συγκεκριμένες δυνατές εμπειρίες (Erasmus) αλλά και για το προσωπικό “αποτύπωμα” που άφησα σε όσα Project είχα αναλάβει και πέτυχα.
Πως συνέβαλε η AIESEC σε όσα είσαι σήμερα;
Ε.Π.:Σκεπτόμενη τα χρόνια στην AIESEC και πως ο οργανισμός συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, θα σου μιλήσω για τη σημασία των ανθρώπων και την ουσιαστική εμπειρία της συμμετοχής σε μια ομάδα. Πως ένας κοινός κώδικας ηθικής παντρεύεται με έναν κοινό τρόπο σκέψης και βοηθάει να χτίσεις ένα χαρακτήρα που επιζητά πράγματα στη ζωή πέρα από αυτά που είναι μπροστά στα μάτια του. Αξιοποίησα αυτά που μου πρόσφερε ο οργανισμός στο μέγιστο βαθμό, αποκτώντας πρακτικές γνώσεις (Project Planning) μέσα από τις δραστηριότητες που συμμετείχα αλλά και ανοίγοντας ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων, φίλων και συνεργατών που με βοήθησε στη μετέπειτα πορεία μου και στα μεταγενέστερα Project στα οποία δραστηριοποιήθηκα.
Πως θα χαρακτήριζες τους Millennials in AIESEC με όσους Millennials δεν έχουν ζήσει τη συγκεκριμένη εμπειρία συμμετοχής στον οργανισμό;
Ε.Π.:Ναι, ανήκω κι εγώ στη γενιά των Millennials στην AIESEC. Θεωρώ πως η AIESEC δίνει την ευκαιρία στα μέλη και ειδικά στη συγκεκριμένη γενιά να είναι πιο συνειδητοποιημένη σε σχέση με το γενικότερο σύνολο, να ψάχνει, να ερευνά και στοχευμένα να επιζητεί αυτό που θέλει. Θα βρούμε Millennials να δραστηριοποιούνται παράλληλα με την AIESEC ή τελειώνοντας από τον οργανισμό και με άλλα Project του Πανεπιστημίου και γενικότερα να βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση. Τους χαρακτηρίζει ένα αίσθημα ευθύνης, η προνοητικότητα, η τάση να προσπαθούν πάντα να βρουν τη λύση σε κάθε πρόβλημα και μία δημιουργική κινητικότητα όσον αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους σήμερα; Τι αξίες θα τους περνούσες;
Ε.Π.:Μία συμβουλή που θα έδινα στους νέους σήμερα θα ήταν να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο και τον εαυτό τους, διεκδικώντας και κυνηγώντας ερεθίσματα που θα τους βοηθήσουν να βρουν αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει καλύτερα!
Η ευχή της Ειρήνης για τα 60 Χρόνια της ΑIESEC στην Ελλάδα είναι:
Ε.Π.:“Εύχομαι ο οργανισμός να συνεχίσει να προσφέρει δυνατές εμπειρίες και ευκαιρίες στα μέλη του και να συνεχίσει να δημιουργεί φιλίες ζωής που τελικά θα φέρουν την αλλαγή γύρω μας.”
Νίκος Φόρος, Πρώην Μέλος AIESEC Πανεπιστημίου Αιγαίου